Rengöra tvättmaskin – Få bort dålig lukt i tvättmaskin

rengör din tvättmaskin fri från illaluktande tvätt och mögel

Tvättmaskinslukt – orsak och botemedel

De senaste årens trend med högeffektiva tvättmaskiner, som är bra ur energisynpunkt, har gjort att många konsumenter utsätts för något som tidigare inte var ett problem. Ihållande, illaluktande lukt som produceras av mögel inne moderna tvättmaskiner har blivit ett problem för många idag. För dem som står inför detta problem, kan fördelarna med dessa maskiner lätt uppvägas av obehagliga lukter som sätter sig på kläderna, krångel och besvär för att försöka hålla sina tvättmaskiner rena och allvarliga hälsorisker.

Vad orsakar dålig lukt i tvättmaskinen?

Så varför är det vanligare med mögel i högeffektiva tvättmaskiner, speciellt i frontlastade? Mögel trivs i fuktiga, mörka miljöer och måste ha en bra näringskälla. Dessa villkor är uppfylls ofta i våra tvättmaskiner av följande orsaker:

  • De flesta högeffektiva tvättmaskiner är frontlastade. Frontlastade måste förseglas vattentätt och görs inte ofta med en bra inre ventilation. Återstående vatten är inte tillåtet att avdunsta ut ur maskinen mellan tvättarna och tillåts stagnera.
  • Högeffektiva tvättmaskiner har, på grund av den låga volymen vatten som används, svårare att upprätthålla en varmare vattentemperatur. Detta förvärras om användaren försöker att spara energi ytterligare genom att välja lägre inställningar på vattentemperaturen. Kallt vatten är inte lika effektiv för att tillåta att tvättmedlet fullt ut aktiveras och löser upp smuts och oljor. Dessa, liksom tvättmedlet själv, tillåts sedan att deponeras inuti tvättmedlet som ger en näringskälla för mögel att växa på.
  • Överdriven användning av tvättmedel är en annan viktig gärningsman. Tvättmedel som behövs inte för att bryta ner smuts och olja kommer att byggas upp inne i brickan och ge en perfekt grogrund för mögel och bakterier. Överdrivet lödder kan också göra att dessa föroreningar uppstår i maskinen. Högeffektiva tvättmaskiner kräver, på grund av deras låga vattenförbrukningen, betydligt mindre tvättmedel. Inte mer än 1 msk tvättmedel bör användas om inte kläderna är mycket smutsiga. Detta gäller särskilt om ditt vatten mjukas upp eller om du använder flytande tvättmedel. Detta strider mot vad de flesta av oss är vana vid.
  • Flytande sköljmedel är en annan källa till problem. Sköljmedel lämnar betydande resthalter som kan hysa mögel.
  • Främmande föremål som fångas i avloppssumpen, eller i själva pumpen kan hindra maskinens förmåga att tömma ut vattnet och även ge en annan bra grogrund för luktorsakande medel. Detta är mycket vanligt i frontlastade tvättmaskiner.

Rekommendationer för tvättmaskinsrengöring

Följande tips kan vara till hjälp för att förhindra att detta problem uppstår i din högeffektiva tvättmaskin.

  • Låt dörren/locket vara på glänt mellan användningarna. Detta kommer att hjälpa till att ventilera och torka ut din maskin.
  • Använd varmare temperaturinställningar när så är möjligt.
  • För tvätt som inte är mycket smutsig, använd inte mer än 1 msk tvättmedel trots den rekommenderade mängden som anges på produktens etikett.
  • Undvik flytande sköljmedel. Använd torktumlarark istället.

Anlita vår städfirma för Flyttstädning i Gävle

Om din tvättmaskin redan har en dålig en lukt eller synligt mögel

Om din tvättmaskin redan har utvecklat detta problem har du flera alternativ. Du kan försöka lösa problemet själv. Varmvatten, blekmedel, och rengöringsprodukter är ibland allt som behövs. Men dessa åtgärder kommer inte alltid att räcka till. Ibland kan en servicetekniker vara nödvändig. En tekniker har tillgång till starka medel som är betydligt mer kraftfulla än de som finns tillgängliga för konsumenter. En servicetekniker kan rensa ut området runt vattenpumpen som är en gemensam källa för dessa lukter. Dörrpackningen av gummi kan behöva bytas ut om möglet inte kan avlägsnas från den. Beroende på hur allvarligt problemet, kan korgen behövas dras ut och de inre ytorna rengöras. När din maskin är ren ska du följa stegen ovan för att behålla den och förhindra att lukten kommer tillbaka.

Det är viktigt att påpeka inte alla som har en högeffektiv tvättmaskin har detta problem. Högeffektiva maskiner är ett ansvarsfullt val för vårt samhälle. De sparar vatten och energi och är snällare för våra kläder. De har i allmänhet visat att de tvättar mer effektivt och har ofta högre kapacitet. Med lite uppmärksamhet och omsorg kan dessa fördelar avnjutas utan lukt.