Ugnsrengöring – De bästa tipsen på att rengöra ugn

smarta tips på ugnsrengöring

Rengöringstips för ugnen

Ugnsrengöring har blivit enklare med hjälp av nya innovationer. För de som har investerat i en ”självrengörande” ugn är det bra. De behöver inte anstränga sig så mycket för att rengöra sina ugnar. Men det finns också de som inte har någon ”självrengörande” ugn. De kan använda sig av de ugnsrengöringsmedel som finns tillgängliga på marknaden.

Rengöring av självrengörande ugn

Det är mycket enkelt att rengöra ugnar som har ett självrengöringsläge. Du slår på rengöringsläget i ungefär 2-6 timmar. När självrengöringsläget på ugnen är påslagen hettas den inre ytan av ugnen upp till 800-900 grader. Fett och rester på ugnens yta blir till grå aska.

För att starta rengöringsprocessen av en självrengörande ugn börjar du med att avlägsna gallren och blöter dem i ljummet vatten tillsammans med diskmedel. När du slår på självrengöringsläget på ugnen, säkerställ att ugnsluckan är ordentligt låst och sätt timern på 2-6 timmar, hur lång tid det tar beror på hur smutsig ugnen är.

När självrengöringsläget på ugnen har gjort sitt låter du ugnen kylas ned av sig själv och sedan torkar du av askan med en trasa eller en fuktig svamp. Du måste också rengöra insidan av ugnsluckan och tätningen runt den. Använd ett rengöringsmedel och en trasa för detta. Efter rengöringen, torka av luckan från insidan och skölj den väl med en trasa eller fuktig svamp.

Du ska också torka av utsidan av ugnsluckan och ta hand om spisen. Om du har galler i ugnen blötlägg dem i ljummet vatten med diskmedel. När du har rengjort gallren och spisen, låt dem torka och sätt sen tillbaka dem i ugnen.

Rengöra en ugn som inte är självrengörande

Om din ugn inte är självrengörande måste du själv göra mer av jobbet. Du behöver utrusta dig själv med ett par handskar och ett ugnsrengöringsmedel när du ska rengöra en ugn som inte har självrengöringsläge. Ta fört och främst bort gallren och lägg dem i ljummet vatten med diskmedel.

Sedan sprayar du rengöringsmedlet inuti ugnen och låter det vara kvar i 6-8 timmar. Du kan också spraya ugnen med rengöringsmedel och låta det stå över natten för ett ännu bättre resultat. Nästa morgon skrubbar du insidan av ugnen och rengör och sköljer av med en trasa eller en fuktig svamp. Ta också hand om ugnsluckan och spisen på samma sätt som med en självrengörande ugn.

Några viktiga råd för att rengöra ugnen

Innan du rengör din ugn för första gången bör du läsa i dess instruktionsbok.

Du bör rengöra ugnen varje gång du har använt den och den har blivit smutsig. Det gör smutsen inte hinner byggas upp. Du kan använda aluminiumfolie för att minska risken för några stänk, placera folien under gallret innan du bakar eller ska tillaga något som kanske kommer smutsa ner ugnen.

Mer smarta städtips från våra städare hittar du på Flyttstädning Gävle