Städ Gävle – Städtips för städning av hemmet

städtips inför vårstädning

April är tiden på året du tänker på att vårrengöra ditt hem. Det är en möjlighet för dig att fräscha upp ditt hus efter lång mörk vinter.

Tips på städ

Om du bestämmer för att göra vårrengöringen på egen hand så behöver inte allt göras på en och samma gång. Om du bestämmer dig för att göra det helt själv så kan du sprida ut de olika uppgifterna över några dagar. Du kan också fråga dina familjemedlemmar, eller vän, att hjälpa till.

Rengöringsmaterial för städ

Innan du börjar din vårrengöring så måste du kolla att du har de nödvändiga rengöringsmaterialen och utrustningen som krävs. För avdamning behöver du mikrofiberdukar, möbelputsspray, och en dammsugare med förlängningssladd. Du kommer att behöva en rejäl bunt med sopsäckar för att ta reda på och kunna slänga det du inte längre behöver. Du behöver också ytrengörare för kök och badrum som kan ta bort kalkavlagringar och mögelprodukter, en ugnsrengörare och ett starkt avkalkningsmedel är oftast nödvändigt vid vårrengöring.

Utrustning du behöver är en mopp och en hink, en kvast, sopskyffel, och en borste, en trappstege för svåråtkomliga platser samt ett par handskar. Kom även ihåg att ha specialiserade rengöringsprodukter för olika ytor såsom läder, sten, silver, mässing eller trä. Dessa ytor kan vara känsliga och behöver därmed specialvård.

Badrumsrengöring

Börja med att rengöra badrummet, och om du bor i ett område med hårt vatten i byggnaden så bör du behandla badrum med djuprengörande avkalkningsmedel på kaklet, duschmunstycket, kranarna, i handfatet, i toaletten och i badkaret. Behandla duschväggarna med avkalkningsmedel som tar bort envisa kalkavlagringar och som lämnar väggarna som sprillans nya. Ta ner duschdraperiet om du har ett och tvätta det i tvättmaskinen. Töm dina badrumsskåp, rengör inuti och släng bort allt gammalt smink och utgången medicin innan du ställer in allt annat igen. Du kommer att förvånas över all ny plats du fått igen. Rengör alla rostfria inventarier såsom handdukshängare och toalettpappershållare.

Köksrengöring

I köket ska ugnen rengöras som en del av vårrengöringen. Även inuti din frys. Frosta av den först, ta sen ut allt, rengöra hyllorna och facken noggrant innan du lägger in allt igen. Du bör också rengöra dina köksskåp. Ta ut allt från dina skåp, kasta bort gammal mat, rengör inuti, tvätta dina tallrikar och ditt porslin, innan du ställer in allt igen. Kom ihåg att rengöra ovanpå köksskåpen också. Flytta på apparater såsom kylskåpet och tvättmaskinen och sopa och torka bakom dem. Avlägsna fett från köksväggarna med avfettningsmedel och rengör din ugnsfläkt om du har någon. Torka av och rengör brödrosten, mikrovågsugnen och alla andra mindre apparater.

Sovrumsrengöring

I sovrummet bör du rengöra insidan av dina sovrumsbord, lådor och garderober genom att först plocka ut alla dina kläder och sedan damma av och tvätta ordenligt inuti. När du väl har dina kläder ute så kan du slänga dina gamla kläder eller skänka dem till välgörenhet. Dina täcken bör rengöras professionellt som en del av din vårrengöring för att eliminera allt dammkvalster. Glöm inte heller att rengöra under din säng.

Vardagsrummet

Städa undan alla gamla tidningar, magasin och annat skräp du inte behöver. Se upp för spindelväv, och damm i hörn du vanligen inte vistas vid. Plocka bort böckerna och CD-skivorna från dina hyllor och damma av ordentligt innan du ställer tillbaka dem.  Damma av och rengör alla foton och inramade bilder du har på väggarna med en fuktig trasa. Rengör slutligen alla märken som du har på dina väggar.

Strategi är nyckeln

Följ denna enkla strategi som jag lagt ut genom att storstäda ur hela huset med ett rum i taget. Säkerställ också att under din årliga vårrengöring att ingen plats i huset lämnas orörd av din städning.